} ?>

Antikrundan kommer till Dals-Ed

Vid den inspelningsrunda som SVT genomförde sommaren 2011 blev Ed i Dalsland blivit utvalt. Ett team om ca 50 personer kom för  att inta Stallbacken och värdera antikviteter, konst och samlarprylar. Antikrundan är ett av Sveriges populäraste TV-program och bygger på en programidé från engelska BBC – The Antiques Roadshow.

– Ett besök i Dalsland har stått på SVT:s lista över tänkbara platser i flera år – och nu valde att komma till Ed. Dalslänningarna var på hugget och kom med mycket prylar till Stallbacken i Ed.

– Vi är ett 50-tal personer som reser ut på turné för att spela in Antikrundan. Det är ett sammansvetsat gäng där alla vet exakt vad som krävs för bygga upp spelplatsen från noll till fullfjädrad tv-standard på bara några timmar. – Det är tufft men kul, säger Anne Lundberg som är inne på sitt 13:e år som programledare i Antikrundan. – Det som känns lite extra spännande med Ed är närheten till grannlandet Norge.

Hela gänget, med teknik, smink, producent, experter, programledare och inte minst alla förväntansfulla besökare har lika roligt varje år. Det märks i programmet och är kanske hemligheten med succén! Man kallar sig på skoj ”Det resande teatersällskapet” och alla spelar sina roller utan manus eller repetitioner.

Antikrundans mål är att ge alla en underhållande information om våra kulturföremål. Antikrundan vill väcka nyfikenhet på de föremål vi har omkring oss. Vem är det som har tillverkat? När gjordes eller tillverkades det? Vilket material föremålen är gjorda av? Marknadsvärdet för de saker som värderas kan vara lågt, men affektionsvärdet desto högre. Vi berättar även om försäkringsvärdet och det kulturhistoriska värdet.