kiosk byggd 1929 } ?>

Gammal kiosk från 1920-talet bevarad i Ed

Gammal Kiosk – George Zakariasson uppförde denna gamla kiosk  1928. Georges syster var anställd som kioskbiträden och sålde tidskrifter, konfekt, frukt och glass samt tobak m.m. Glassen tillverkades i en  manuell glassmaskin som bestod av en trähink fylld med sågspån, is och salt.

bild 1

En gammal kiosk som denna borde rimligen vara genomrutten i träpanelen, men med tanke på 1920-talets långsamväxande furu har den gamla kiosken klarat sig bra. Någon gammal kiosk förutom denna gamla kiosk har varit svårt att finna i Sverige. Kioskens tak är lades om 2008, då renoverades även kioskens handgjorda fönster, i övrigt är den gamla kiosken helt i originalskick.

Kuriosa: Kiosk (från persiska kushk/turkiska köşk för ”utsiktsbyggnad”) var ursprungligen ett litet lusthus vanligt i Mellanöstern, bestående av ett på pelare vilande tälttak, vanligen uppfört i utkanten av en terrass eller en trädgård med lätt, altanlik träutbyggnad med gallerverk framtill och svängt tak, utskjutande från övre våningarna på hus. Kiosk benämnde i Europa en europeisk trädgårds- eller parkpaviljong i turkisk eller kinesisk smak. I modern tid avses mestadels en liten fristående försäljningsbod för tidningar, läskedrycker, tobak eller liknande; eller som ”telefonkiosk”, liten liknande paviljong för telefonering.