} ?>

Midsommarfirande i Dalsland

+46 534 10144
info@gbcamp.nu
http://www.gbcamp.nu

SÖDRA MORÄNVÄGEN 64 66832 ED

Vill du att Gröne Backe Camping kontaktar dig?

Midsommarfirande vid Gröne Backe Camping i Ed.
Vi hjälper barnen att klä midsommarstången med blommor och blad. Folkdansgillet dansar och reser stången och uppträder med dans kring stången. Därefter sjunger och dansar vi alla kring stången. Midsommardans på kvällen..

 

 

 

 

Fakta om Midsommarfirande

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång– en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet. Den kallas även majstång, Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.

Vid midsommarfirande är det i Sverige vanligt att äta matjesill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommarfirande förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten och sjunger glada nubbevisor.