} ?>

Barkbröd – Bakade bröd av bark

IngaLill i Parten  provbakade  sitt bröd bakat av bark i sin Dalslandskaka.  Det finns ingen idag som upplevt de svåra missväxtåren på 1860-talet och kan berätta, Åren 1867-69 var de värsta missväxtåren i Europas historia och  det var en tid då man tvingades att ta till barken för att dryga ut brödet när man bakade sin kaka. Detta var upprinnelsen till att Inga-Lill kände att detta måste testas och resultatet blev över förväntan,  god kaka. Men ordet barkbröd ger oss lätt intrycket att det är bröd bakat enbart på barkmjöl som menas. Detta förekom dock endast vid extremt fattiga förhållanden. Vanligtvis användes barkmjölet för att dryga ut andra mjölslag. Ett bröd bakat enbart på bark gav en alltför besk smak samt ett bröd som föll sönder.
Det är inte den yttre barken som används, utan ett tunt skikt (floem) som finns mellan veden och ytterbarken. Smaken är kraftigt besk. Man skördar barken på våren då saven stiger och det släpper lätt, därefter torkar man den och sedan rostar över eld tills den blir skör och möjlig att finfördela och sikta till ett mjöl.

Fakta: Barkbröd minskar fetma och diabetes enl nya rön, ett ämne som ingår är Betulin och användes av indianerna för att behandla olika hudutslag och insektsbett. Det finns även nyare studier som visar att ämnet har en antiinflammatorisk effekt.