} ?>

En gammal Edsbo har kommit hem

En edsbo har koomit hem När Jonny Erlandsson, som nu bor i Vargön, var 12 år ropade han in ett märkligt fordon på auktion efter Hildor Erlandsson, Höghus, Ed. För 45 kr blev Jonny då ägare till en Meyra Motorwagen 48 som Hildor köpt 1959. Fordonet var i registreringsbeviset beskrivet som ”Invalidmotorfordon så inrättat, att hastigheten ej överstiger 30 km/tim. Fordonet må införas i automobilregistret under beteckning ”Invalidmotorfordon” och i övrigt behandlas som tyngre motorcykel enligt Kungl. Maj:ts resolution den 15 december 1950.”

Jonny använde sitt förvärv som leksak under flera år och sedan ställdes den undan 1966. Men så 1995 började Jonny leta delar för att renovera sin Meyra och efter 12 års arbete var så maskinen 2007 färdig i all sin prakt med svärmorslucka och skinnsoffor.

Om du funderar på var motorfordonet kommer ifrån, kan vi berätta att en herre vid namn Wilhelm Meyer 1936 grundande företaget Meyra GmbH i Viotho, Tyskland. 1948 konstruerade han med bistånd av en Ernst Hoberg handikappfordonet Meyra Motorwagen 48. Företaget, ett
familjeföretag med i dag 1200 anställda och mest känt för sitt stöd till många funktionshindrade idrottare, övergav förbränningsmotorerna någon gång på 1950-talet och är sedan dess stora tillverkare av elektriskt drivna rullstolar.

Och nu har alltså Hildor Erlandsssons Meyra 48 kommit tillbaka hem till Ed och finns på Eds MC- och Motormuseum som fortfarande är öppet fram till 15 oktober, torsdag till söndag mellan klockan 11 och 16. Passa på att hälsa en gammal Edsbo välkommen hem!