} ?>

Naturguidning i Nationalpark och vandringsleder

0046730521328
ledbynature@gmail.com

Naturguidning

– i Tresticklans Nationalpark och andra naturområden i Dals-Ed

Led By Nature erbjuder guidade upplevelser i den vackra naturen runt Ed och i Tresticklans Nationalpark. En guidad vandring är ett trevligt och lärorikt alternativ för den som vill komma närmare skogen och de djur som finns där. Naturen runt Ed har mycket att bjuda på. Här finns många sjöar och tjärn, karga bergsmarker, mörka granskogar, vattenfall och vackra utsikter för att nämna en del. Det är en varierande och storslagen natur som erbjuder äventyr för alla. Vandringarna kan varieras i  svårighetsgrad och innehåll för att passa era önskemål.

Svårighetsgrad – Runt Ed finns många möjligheter att uppleva naturen, från vägar och leder eller genom att ge sig rakt ut i de orörda skogarna. Detta gör att svårigheten på de guidade vandringarna kan anpassas till väldigt stor grad. Mest påfrestande är att gå i obanad terräng, men detta är ofta också det mest givande sättet att utforska naturen. En sådan vandring klarar dock alla med normal hälsa och styrka, vandringshastigheten anpassas från grupp till grupp. För de som känner för ett något mindre krävande alternativ finns vandringsleder på många håll i området och minst påfrestande är att betrakta naturen från någon av alla de grusvägar som grenar ut sig i skogarna. Vi kan även besöka någon vacker plats, göra upp en eld för värme och matlagning och i lugn och ro utforska näromgivningen, detta kan till exempel vara ett passande alternativ för småbarnsfamiljer eller grupper som av olika anledningar har svårt för långa vandringar. Om ni har funderingar om vad som är passande och vilka möjligheter som finns så är det bara att kontakta oss.

Klädsel – När man ska ut i naturen är det viktigt med passande kläder. Marken kan vara mycket blöt och det finns alltid en risk för regn. Under såna förhållanden kan ordentliga kläder utgöra skillnaden mellan en lyckad och en misslyckad vandring. Därför rekommenderas på alla vandringar (där inte annat anges) kängor eller stövlar, se till att gå in dem innan vandringen så de inte skaver. Du rekommenderas också ha med regntäta byxor och jacka. Eftersom naturen ofta bjuder på oförutsedda hinder av olika slag bör du ha slitstarka kläder som klarar slitage.

Guide – Engelsk- och svensk-språkig guide med goda kunskaper inom natur, miljö och biologi. Även viss kompetens inom naturfoto finns. Guiden kommer kunna bära ca 5 kg extra packning.

Ansvar – Vi tar ansvar för guidningens kvalitet och att allt fungerar som överenskommet. Däremot kan vi inte ansvara för förstörda kläder och utrustning eller personskador, detta är små risker man måste räkna med när man vistas i en naturlig miljö.

Saker ni behöver ta med: – Kläder anpassade för väder och temperatur – Mat (beroende på vandringens längd, vi kan hjälpa till om ni känner er osäkra) – Extra sockar, om ni blir blöta Valfritt: – Kikare – Kamera – Kompass – Karta

Vi arrangerar i första hand dagsturer och kortare men fråga gärna efter aktuell information vid intresse för övernattningar. Kom gärna med egna förslag, oavsett vad det kan vara undersöker vi möjligheterna för att genomföra  det.