Vitlycke hällristningar

Världsarv – 35min från Ed

Vitlycke Hällristningar
Vitlyckeristningen erbjuder ett myller av bilder, skepp, människor, djur och skålgropar som trängs med väderguden och med det heliga brudparet.
Ristningen är en av de största inom Världsarvsområdet och den mest besökta. Bilderna har successivt huggits in under en tidsperiod på drygt 1000år, de äldsta figurerna höggs in redan ca 1800 f.kr. I anslutning till Vitlyckeristningen finns en stig som leder runt till ett antal mindre ristningar och till två rösen.

Digitalguide
På Vitlycke museum, 200 m från ristningen har du möjlighet att hyra en digital guide. Genom handdatorn får du en personlig visning av ristningarna på Vitlyckhällen och hällarna längs Vitlyckestigen. Dessutom ger Digitalguiden en djup inblick i bronsåldersmänniskornas dagliga liv och föreställningsvärld.
Digitalguiden finns på svenska, engelska och tyska.

Tanums Världsarv
Tanums Världsarvsområde kring Tanumsslätten är hela 45 m² stort. Här finns det ca 510 hällristningsplatser och på dessa platser visas totalt 10000-tals bilder. De fyra största platserna är Fossum, Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och är besöksanpassade med parkeringsplatser, gångvägar och informationstavlor. Litsleby är dessutom handikappsanspassad.

Kontakt:
Turistbyrån
Tel: 0534-190 22
Besöksadress: Torget, Ed

3 jan, 2013

Allsång på gränsen

Allsång på gränsen – Norges svar på Allsång på Skansen har efter 5år med uppträdanden blivit en trevlig tradition. Liksom Allsång på Skansen har...
30 jan, 2012

Älgparken i Ed

Sommaraktiviteter för barn vid Älgparken precis intill landsväg 164/166 i Dals-Ed, ett stenkast från Gröne Back Camping, ligger Dalslands Moose Ranch med älgpark, älgshop...